Απορίες

Αποφασίσαμε να απαντήσουμε εδώ κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που λαμβάνουμε σχετικά με τον Τεκτονισμό, καθώς παρατηρήσαμε πως υπάρχει τεράστια παρανόηση του θεσμού, του τρόπου λειτουργίας αλλά και του σκοπού του. Για οποιεσδήποτε περαιτέρω ερωτήσεις, σχόλια ή τυχόν διορθώσεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της σελίδας επικοινωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το θεσμό του Τεκτονισμού αλλά και για άλλους παράλληλους δρόμους πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Esoterism.gr

Tι είναι ο Τεκτονισμός;

Ο Τεκτονισμός  (αλλιώς: Μασονία, Ελευθεροτεκτονισμός) είναι ο σύγχρονος συνεχιστής των αρχαίων μυστηρίων που λάμβαναν χώρα σε όλες τις περιόδους και σε όλους τους πολιτισμούς της ανθρωπότητας. Αν και η καταγωγή του χάνεται στους αιώνες, στις μέρες μας αποτελείται από εκατομμύρια μέλη, άντρες & γυναίκες όλων των φυλών, των θρησκειών και των κοινωνικών στρωμάτων, οργανωμένος σε πολλά διαφορετικά τάγματα και διοικητικά σώματα. Όλοι όμως οι πραγματικοί Τέκτονες επί της γης ανήκουν σε μια αδελφότητα ανθρώπων οι οποίοι έχουν αφουγκραστεί το εσωτερικό κάλεσμα για την εκλέπτυνση των υπερβατικών αρχών του ανθρώπου με σκοπό την πνευματική επανόρθωση της κοινωνίας.

Τι είναι ο εσωτερισμός;

Ο εσωτερισμός είναι η προέκταση της φιλοσοφίας ή αλλιώς η επιστήμη που ασχολείται με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Εκφράζεται μέσα από διάφορα συστήματα μεταξύ των οποίων ο Τεκτονισμός, ο Μαρτινισμος και ο Ροδοσταυρισμός, ο οποίος ενυπάρχει μέσα στα δύο πρώτα. Τομείς του εσωτερισμού είναι, ανάμεσα σε άλλους, η αλχημεία, τα ταρώ, η καμπαλά και η αστρολογία. Ο εσωτερισμός είναι πρακτικά η τέχνη στην οποία εξασκείται ο Τέκτονας και μέσω της οποίας επιχειρεί σταδιακά να ανασηκώσει το πέπλο που αποκρύπτει το πραγματικό νόημα της ύπαρξης.

Τι σχέση έχει ο Τεκτονισμός με τη θρησκεία;

Ο Τεκτονισμός δεν είναι ούτε θρησκεία ούτε αίρεση όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Είναι ανοικτός και σέβεται όλες τις θρησκείες που δεν αντιβαίνουν στην ιερότητα της ζωής αλλά δεν υποστηρίζει κανένα δόγμα και καμία πίστη. Αντίθετα αφήνει τον άνθρωπο ελεύθερο να προσεγγίσει την ενότητα της ύπαρξης με το δικό του τρόπο καθώς κάθε δρόμος αυτοπραγμάτωσης είναι μοναδικός και εκκινεί από την διαφορετική προσωπική κατάσταση του καθενός.

Τι σχέση έχει ο Τεκτονισμός με την πολιτική;

Οι επιδιώξεις του Τεκτονισμού δεν είναι υλικής φύσεως, αλλά πνευματικής. Συνεπώς δεν έχει καμία ανάμειξη με την πολιτική ή οποιεσδήποτε άλλες σεχταριστικές δραστηριότητες που υπονομεύουν την αλληλεγγύη και την αδελφότητα των ανθρώπων. Από κει και πέρα, στην προσωπική του ζωή, κάθε Τέκτονας είναι ελεύθερος να ασχοληθεί με την πολιτική με όποιον τρόπο εκείνος θεωρεί σωστό.

Ποιά η σχέση του Τεκτονισμού με την νέα τάξη πραγμάτων;

Κάποιοι κατηγορούν τον Τεκτονισμό ότι αποτελεί ενορχηστρωτή της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, μιας παγκόσμιας συνωμοσίας για την υποδούλωση και εκμετάλλευση της μάζας. Σε τέτοιους αστείους ισχυρισμούς απαντούμε πως ο Τεκτονισμός έχει ως στόχο το ακριβώς αντίθετο, την πνευματική χειραφέτηση και απελευθέρωση όλης της ανθρωπότητας. Είναι αντίμαχος κάθε συστήματος που θέλει τους ανθρώπους στοιχεία μιας άβουλης ομαδικής νοοτροπίας. Μεταδίδει, μέσω της μύησης, την ώθηση σε κάθε άνθρωπο να γίνει κύριος του εαυτού του και των συνθηκών της ζωής του.

Είναι ο Τεκτονισμός κοινωνική οργάνωση/λέσχη/σωματείο;

Όχι. Ο Τεκτονισμός είναι εσωτερικός μυητικός οργανισμός με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Οποιαδήποτε προσκόλληση κοινωνικών δραστηριοτήτων στη λειτουργία του θα έχει ως αποτέλεσμα τον σταδιακό εκφυλισμό του παραγόμενου έργου. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε κάθε νοήμων άνθρωπο πως στον Τεκτονισμό δεν πρόκειται να βρεί κοινωνικές ή επαγγελματικές επαφές, λεφτά, κύρος ή κοινωνική θέση.

Πόσο κοστίζει ο Τεκτονισμός;

Το κόστος συμμετοχής είναι πολύ μικρό και συνίσταται σε μία μηνιαία εισφορά για τα λειτουργικά έξοδα και το ενοίκιο του χώρου των εργασιών. Σε καμία περίπτωση δεν νοείται Τεκτονικός οργανισμός να σας ζητήσει λεφτά για την εισδοχή ή απονομή κάποιου βαθμού (μύητρα).

Τι ηλικία πρέπει να έχω για να γίνω Τέκτονας;

Θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει το έτος ενηλικίωσης όπως αυτό ορίζεται νομικά στην εκάστοτε χώρα.

Πως μπορώ να γίνω μέλος;

Θα πρέπει πρώτα από όλα να έρθετε σε επαφή με κάποιον Τέκτονα ή Τεκτονικό Τάγμα είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου για να ενημερωθείτε για τον εν λόγω οργανισμό. Αυτός θα σας βοηθήσει να λύσετε τις απορίες σας και να ξεκαθαρίσετε μέσα σας αν όντως θέλετε να γίνετε μέλος της Τεκτονικής οικογένειας.
Προσοχή, υπάρχουν πολλά διαφορετικά Τεκτονικά τάγματα. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το συγκεκριμένο τάγμα με το οποίο έχετε έρθει σε επαφή εκφράζει τις αρχές, τα πιστεύω σας και το μονοπάτι το οποίο θέλετε να βαδίσετε. Ηλεκτρονικές μυήσεις δεν υπάρχουν. Πριν κάνετε οποιαδήποτε αίτηση φροντίστε να έρθετε σε προσωπική επαφή με τον εκπρόσωπο του εκάστοτε τάγματος.

Ποιές προυποθέσειες απαιτούνται για την εισδοχή μου στον Τεκτονισμό;

Να είστε άνθρωπος ειλικρινής, κάτοχος των σωματικών, ψυχικών και πνευματικών σας ικανοτήτων και να έχετε τη θέληση για την ανάπτυξη του εαυτού σας με απώτερο στόχο την βελτίωση του συνόλου της ανθρωπότητας. Τέλος, θα πρέπει να πιστεύετε σε μία ανώτερη πνευματική αρχή.

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στον Τεκτονισμό;

Οι γυναίκες είχαν ανέκαθεν τη δική τους θέση στα μυστήρια της ανθρωπότητας, όπως και οι άνδρες. Ένας παραδοσιακός Τεκτονικός οργανισμός, αφιερώνει ιδιαίτερα Τυπικά και μυήσεις για τη γυναίκα, και σε καμία περίπτωση δεν την υποβιβάζει στο να αντιγράψει τον άνδρα. Κάθε μυητική γραμμή είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στην ψυχοσύνθεση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε φύλου.

Μπορεί κάποιος να αποχωρήσει από τον Τεκτονισμό;

Φυσικά. Όποτε κάποιος για δικούς του λόγους θεωρήσει ότι η συμμετοχή του δεν τον ωφελεί μπορεί να αποχωρήσει. Αντίστοιχα και το τάγμα μπορεί να αποβάλει κάποιο μέλος εάν αυτό παραβεί τους κανονισμούς όπως αυτοί ορίζονται από το σύνταγμα του.

Γιατί ο Τεκτονισμός είναι μυστική αδελφότητα;

Ο Τεκτονισμός είναι μυητική αδελφότητα και όχι μυστική με την σημερινή έννοια της λέξης. Σκοπός της είναι η μετάδοση της μύησης η οποία μεταδίδεται μόνο βιωματικά. Ο Τεκτονισμός λοιπόν δεν έχει μυστικά, είναι ανοικτός σε οποιονδήποτε άνθρωπο επιθυμεί ειλικρινά να βιώσει το μυστήριο και να κατανοήσει τις Αρχές και τους Νόμους που διέπουν τη ζωή.

Ποιος είναι ο σκοπός του Τεκτονισμού;

Σκοπός του Τεκτονισμού είναι η πνευματική επανενσωμάτωση της ανθρωπότητας. Η ανάπτυξη της ανθρωπότητας στο μέγιστο των δυνατοτήτων εξέλιξης που ενυπάρχουν εντός της. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν ο κάθε άνθρωπος ατομικά απελευθερωθεί από τους περιορισμούς και την εγωιστική συμπεριφορά που τον διακατέχει. Για να τον βοηθήσει να προσεγγίσει αυτή την οδό της απελευθέρωσης, ο Τεκτονισμός, θέτει τον άνθρωπο μέσω της πνευματικής επίδρασης της μυήσεως και της τελετουργίας, σε ένα ρυθμό, ρυθμό ο οποίος δημιουργεί μέτρο στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και τον ωθεί στο να βρει το κέντρο του και να αναπτυχθεί σφαιρικά. Μόνο μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των ανθρώπων, των κυττάρων της κοινωνίας, μπορεί να βελτιωθεί και η ίδια.

Ποιά είναι η δομή του Τεκτονισμού;

Ο Τεκτονισμός είναι μια παγκόσμια αδελφότητα λειτουργικά οργανωμένη σε τάγματα. Κάθε Τεκτονικό τάγμα λειτουργεί σύμφωνα με έναν Τεκτονικό Τύπο. Πολλά Τάγματα έχουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους. Ο αντικειμενικός σκοπός όμως του Τεκτονισμού ο οποίος θα πρέπει πάντα να είναι η πνευματική επάνοδος της ανθρωπότητας, ενώνει όλους τους αληθινούς Τέκτονες σε μία παγκόσμια άλυσο αγάπης και σοφίας.

Γιατί οι Τέκτονες συνεδριάζουν σε "Στοές";

Ο όρος "Στοά" υποδηλώνει ένα σύστημα εργασίας και όχι απλά ένα χώρο. Το σύστημα "Στοάς" ήταν γνωστό από την Αρχαία Ελλάδα, όπου μιλούσαν Σοφιστές και Φιλόσοφοι στους μαθητές τους. Ως συνεχιστές του έργου των φιλοσόφων και στοχαστών του παρελθόντος, χρησιμοποιούμε το ίδιο σύστημα.

Γιατί οι Τέκτονες αναφέρονται στο Θεό ως Μ.Α.Τ.Σ.

Ο Τεκτονισμός σέβεται τις προσωπικές αντιλήψεις του καθενός περί αυτού που αποκαλούμε Θεό. Έτσι αποφεύγει να προσωποποιήσει αυτή την έννοια. Χρησιμοποιεί λοιπόν συμβολικά το όνομα Μεγάλος Αρχιτέκτονας Του Σύμπαντος καθώς οι Τέκτονες αποτελούν εργάτες της αποπεράτωσης του Θείου σχεδίου. Επιπλέον η ονομασία Μ.Α.Τ.Σ. δεν ταιριάζει με καμία γνωστή θρησκεία και έτσι (ως ουδέτερη ονομασία) δεν προσβάλλεται το ιδιαίτερο θρησκευτικό συναίσθημα κανενός Τέκτονα ο οποίος μπορεί να τον ονομάζει σύμφωνα με την δική του Θρησκεία.