V.I.T.R.I.O.L.·. Ιστότοπος Πνευματικής Αφύπνισης - Στοά Ηρακλείου Κρήτης. Φιλοσοφία, Εσωτερισμός, Τεκτονισμός.
  • Αρχική
  • Θέματα
    • Φιλοσοφία
    • Εσωτερισμός
    • Τεκτονισμός
  • Βιβλία
  • Βιογραφίες
  • Απορίες
  • Επικοινωνία
Αρχική
Θέματα
    Φιλοσοφία
    Εσωτερισμός
    Τεκτονισμός
Βιβλία
Βιογραφίες
Απορίες
Επικοινωνία
V.I.T.R.I.O.L.·. Ιστότοπος Πνευματικής Αφύπνισης - Στοά Ηρακλείου Κρήτης. Φιλοσοφία, Εσωτερισμός, Τεκτονισμός.
  • Αρχική
  • Θέματα
    • Φιλοσοφία
    • Εσωτερισμός
    • Τεκτονισμός
  • Βιβλία
  • Βιογραφίες
  • Απορίες
  • Επικοινωνία
Τεκτονισμός

Η Τεκτονική εργασία

8 Ιουλίου, 2018 του Dove Δεν υπάρχουν Σχόλια

Στην εποχή μας, μία εποχή που έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις ηλεκτρονικές ομιλίες και τόσα άλλα ο εσωτερισμός τείνει να γίνει κάτι το… εξωτερικό! Η κριτική σκέψη έχει αδρανήσει από το πλήθος των πληροφοριών που λαμβάνουμε καθημερινά σε ανυπολόγιστους όγκους και η ζωή τρέχει με καλπάζοντες ρυθμούς. Δεν αφομοιώνουμε, δεν κατανοούμε εις βάθος και έτσι δεν φιλτράρουμε τίποτα. Αυτή η “γνώση”, που απέχει πολύ από το να είναι κτήμα μας καθώς λαμβάνεται εξωτερικά, καταλήγει να αναπαράγεται και τελικά να γίνεται αποδεκτή ως δήθεν κατανόηση, αυξάνοντας μονάχα τον εγωισμό και την έπαρση μας. Στον κρίσιμο λοιπόν καιρό τον οποίο διανύουμε ως ανθρωπότητα θα πρέπει να προβούμε σε αλλαγές ριζικές και ουσιώδεις. Διότι το περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις, η σχέση με τον εαυτό μας και η εν γένη κατάσταση που έχουμε περιέλθει δείχνει μία αποδιοργάνωση και μάλιστα κλιμακούμενη. Ο άνθρωπος όμως κρύβει μέσα του ένα μεγαλείο και μια θεία καταγωγή. Η κατάσταση μπορεί να είναι κρίσιμη όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη και η απελπισία, αδελφική φίλη της μεμψιμοιρίας και της αδράνειας, δεν πρέπει να μας καταβάλλει. Είναι εύκολο να λέμε τι είναι άσχημο και πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα· λοιπόν ας εργαστούμε ατομικά και συλλογικά για να αλλάξουμε την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο. Αυτό είναι το σύνθημα του υγιή ανθρώπου, του ανθρώπου της δράσης και αυτό είναι και το σύνθημα του τέκτονα! Ποια είναι λοιπόν η “εργασία” που επιτελεί ένας σύγχρονος τέκτονας;

Γιατί άραγε ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για αυτοβελτίωση, και μέσω αυτής για την βελτίωση του συνόλου, να ασχοληθεί με μια συντεχνία η οποία έχει για θεμέλιο την Παράδοση; Η εργασία είναι πάντα ΜΙΑ ακόμη και όταν την συναντάμε κάτω από πολλά πέπλα και με διαφορετικά ονόματα. Ένας σπουδαίος εσωτεριστής και άνθρωπος αναφερόμενος στην τεκτονική μέθοδο είπε:

“Η μέθοδος μας είναι αυτή που μας μετέδωσε η μυητική -λειτουργική- αλχημική Παράδοση, που μας ωθεί στην μεταστοιχείωση και στην απελευθέρωση από τους ανθρώπινους περιορισμούς, τους οποίους θεωρούμε ως σκουριές, ξεκινώντας από την προσωπικότητα….. Το επίπεδο του Πνεύματος τρέφεται από θυσίες. Όσο περισσότερο ο Άνθρωπος θυσιάζει τον δικό του εγωισμό, τα δικά του πάθη, τις δικές του διαστροφές και τα δικά του ελαττώματα, τόσο φωτεινότερο γίνεται το πνευματικό του σώμα”.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα, ο συγγραφέας του αποσπάσματος, μιλά για την persona (personality), την μάσκα μας ουσιαστικά την οποία φέρουμε για όσο διάστημα είμαστε “επί σκηνής” στο δρώμενο που λέγεται ζωή και που δεν έχει καμία σχέση με το σκεπτόμενο ον, τον πραγματικό άνθρωπο μέσα μας που προϋπήρχε και θα υπάρχει και έπειτα από την κατάλυση του υλικού μας σώματος. Θεωρούμε πως αυτό το απόσπασμα αρκεί για να μας δώσει μια εξωτερική ιδέα για την τεκτονική εργασία. Διότι οφείλουμε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής, να τονίσουμε ότι μια πληροφορία μεταβιβαζόμενη εξωτερικά σε εμάς δεν μας κάνει σοφότερους. Η σοφία είναι αποτέλεσμα κοπιαστικής εργασίας και εμπειρίας εσωτερικής και αμεταβίβαστης. Όχι από κάποιο κόμπλεξ ή μυστικοπάθεια, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι τα όσα συμβαίνουν εντός μας όταν μεταδίδονται στην καλύτερη περίπτωση αλλοιώνονται, άρα καθίστανται άχρηστα, ενώ στην χειρότερη παραπλανούν, οπότε γίνονται και βλαβερά. Ο δρόμος λοιπόν είναι ένας και δεν είναι άλλος από τη λάξευση του λίθου – που είμαστε εμείς – ώστε να αφαιρέσουμε το περιττό για να αναδείξουμε το τέλειο. Να μετατρέψουμε τα ελαττώματα σε προτερήματα και αρετές. Και καθώς γινόμαστε καλύτεροι εμείς, μπορούμε να έχουμε την ελπίδα και το δικαίωμα να επιζητούμε ένα καλύτερο μέλλον. Ας κοιτάξουμε λοιπόν βαθιά μέσα μας, διότι εκεί βρίσκεται και ο ικέτης και ο φιλάνθρωπος, και ο ανόητος και ο σοφός, και ο άεργος και ο… τέκτων!

Με αυτό θέλουμε να πούμε ότι εάν κάποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει τα όσα πρεσβεύει ο τεκτονισμός οφείλει να βαδίσει τον δρόμο ο ίδιος. Κανείς ολυμπιονίκης δεν κέρδισε το μετάλλιο κοιτώντας τους ολυμπιακούς στην τηλεόραση, συζητώντας στα αθλητικά forums ή στις μπιραρίες για το άλμα εις μήκος. Έτρεξε, ίδρωσε, τραυματίστηκε και εργάστηκε για να επανέλθει οπότε και τελικά τα κατάφερε. Γιατί ο τεκτονισμός να διαφέρει; Οι απόψεις των πολλών δεν είναι πάντα αληθινές και καθώς έχει πει ο Πυθαγόρας ο κόσμος είναι πάντα κακός κριτής κάθε καλού πράγματος. Είναι ειλικρινά κοπιαστικό να προσπαθούμε να υπερβούμε τους ανθρώπινους περιορισμούς μας και συχνά προτιμούμε να αναθεματίσουμε ό,τι είναι κοπιαστικό παρά να δώσουμε μια μάχη για να το πετύχουμε όμως μία ψυχή η οποία δεν βρίσκει ανάπαυση πλέον στα λιμνάζοντα νερά της εξωτερικής ζωής που ωστόσο πάντοτε μοιάζουν(!) να κινούνται δεν θα τρομάξει να αναζητήσει το άγνωστο στην τρικυμία της μύησης που θα τον οδηγήσει, εφόσον πραγματικά το επιθυμεί, στο λιμάνι της Φώτισης.

Ο θεσμός του τεκτονισμού είναι παρεξηγημένος και ομολογουμένως όχι άδικα. Πολλάκις στους κόλπους του φιλοξενήθηκαν ψυχές φιλόδοξες, ασυμβίβαστες, επαναστατικές. Δυστυχώς όμως ακριβώς επειδή ο τεκτονισμός προάγει την ελεύθερη σκέψη, την αδογμάτιστη έρευνα, την ειλικρινή και πηγαία, μπορεί άθελα του να προσέφερε καταφύγιο και σε αριβίστες και ματαιόδοξους.

Ας έχουμε όμως κατά νου ότι σαν όντα ατελή έχουμε ελαττώματα. Εμείς σαν αδελφότητα δεν έχουμε την πρόθεση να ασχοληθούμε με τα ελαττώματα του δίπλα και να ξεχάσουμε τα δικά μας αλλά μάλλον το αντίθετο. Άλλωστε κινητήριος μοχλός μας είναι η αγάπη. Ας θυσιάσουμε λοιπόν ολοκληρωτικά τους ατελείς ακόμη εαυτούς μας και ίσως προς μεγάλη μας έκπληξη να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η τέλεια Θυσία μας κατέστησε… τέλειους.

Αλχημεία Γνώση Διαλογισμός Ελαττώματα Εσωτερισμός Θυσία Μυστικισμός Παράδοση Πνευματική Ανάπτυξη Προτερήματα Τεκτονισμός Τέκτων Φιλοσοφία

Παρόμοια Άρθρα

Οι Τεκτονικοί Τύποι Μισραϊμ και Μέμφις

January 13, 2019

Μια πιο κοσμική οπτική...

July 29, 2018

Ο ερωτευμένος

June 13, 2018

Γράψτε ένα σχόλιο

Ακύρωση απάντησης




« Προηγούμενο άρθρο
Μια πιο κοσμική οπτική…
Επόμενο άρθρο »
Ο ερωτευμένος

Στην πραγματικότητα δεν είμαστε εδώ. Αυτή είναι η σκιά μας.

Εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός δοχείου, αλλά το άναμμα μιας φωτιάς.

Όλοι οι μύστες μιλούν την ίδια γλώσα, γιατί έχουν ίδια καταγωγή

Καλύτερα να μην κάνεις τίποτα από το να είσαι απασχολημένος κάνοντας τίποτα.

Όλο τον κόσμο έψαξα αλλά απέτυχα να βρω κάτι καλύτερο από τον καλό χαρακτήρα

Ο πόνος και η ευτυχία είναι καταστάσεις του Εγώ. Ξεχάστε το Εγώ.

Ύψωσε τα λόγια σου, όχι τη φωνή σου. Το ψιλόβροχο κάνει τα λουλούδια να μεγαλώσουν, όχι η καταιγίδα.

Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στους ανθρώπους. Μόνο να τους οδηγήσεις στην ανακάλυψη αυτού που έχουν ήδη μέσα τους

Είδα τον άγγελο μέσα στο μάρμαρο και το σμίλεψα μέχρι που τον απελευθέρωσα.

Το λασπωμένο νερό καθαρίζει όταν μείνει ακίνητο.

Errare humanum est, perseverare diabolicum

Δεν είσαι μια σταγόνα στον ωκεανό, είσαι όλος ο ωκεανός μέσα σε μια σταγόνα!

Δεν πρέπει να ψάχνεις την αγάπη, αλλά όλα τα εμπόδια που υπάρχουν μέσα σου και που έχεις υψώσει εναντίον της.

Στάσου εκεί που αρχίζει το σκοτάδι της ύπαρξης και φώναξε στο κενό. Σίγουρα θα σου απαντήσει.

Visita Interiora Terrae, Rectificando Invenies Occultum Lapidem